Nya elbilen från Lotus – får 2000 hästkrafter och 400km i räckvidd

Nu visar den brittiska sportbilstillverkaren Lotus upp en eldriven supersportbil. Lotus som numera ägs av Geely har tidigare aviserat att en eldriven modell med arbetsnamnet Lotus Type 130 kommer.

I samband med ett evenemang i London lanserar man nu denna elbil under namnet Lotus Evija. Elbilen skiljer sig något från de Lotus vi är vana vid att se. Istället för en nätt sportbil har man visat upp en rejäl supersportbil.

Lotus Evija får 2000 hästkrafter genom fyra elmotorer, och ska klara 0-100km /h på under tre sekunder. Eller 0-300 km/h på nio sekunder.

Lotus har som mål att göra Evija till världens starkaste produktionsbil – något som också Tesla också siktar på genom sin kommande Tesla Roadster.

Lotus Evija har ett batteripaket på 70 kWh, och är förberett för laddning upp till 800 kW vilket i teorin gör att en full laddning från helt tomt batteri skulle ta nio minuter. Med dagens laddningsinfrastruktur med maxhastigheter på 350 kW får vi räkna med den dubbla laddningstiden, alltså 18 minuter. En full laddning ska ge en räckvidd på 400 km.

Lotus Evija byggs endast i 130 exemplar, och uppskattas kosta omkring 20 miljoner konor, före skatt och andra avgifter. De första bilarna ska tillverkas 2020. Idag kan du förhandsboka ett exemplar för 2,9 miljoner kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.