Nya elbilen Cadillac Lyriq presenterad – en lyxig suv med produktionsstart 2022

Inatt svensk tid presenterade Cadillac sin första elbil. Elbilen tar formen som en stor och lyxig suv med namnet Cadillac Lyriq. Man väljer att visa upp en konceptversion och reserverar sig för ändringar till produktionsversionen.

– Med Lyriq i fronten kommer Cadillac omdefiniera amerikansk lyx under det kommande årtiondet med en ny portfölj av elbilar. Vi kommer att leverera upplevelser som engagerar sinnena, förutser önskemål och gör det möjligt för våra kunder att genomföra extraordinära resor, sa Steve Carlisle Vd för Cadillac under presentationen.

Cadillac Lyriq är utrustad med ett batteri på 100 kWh vilket ska ge omkring 550 kilometer i räckvidd. Snabbladdning ska vara möjlig med hastigheter upp till 150 kW.

Cadillac Lyriq erbjuds med bakhjulsdrift som standard och i en prestandaversion med fyrhjulsdrift. Det lågt och jämt fördelade batteriet ska ge en perfekt 50/50 jämnvikt över fram- och bakaxeln. Närmre detaljer om motoreffekt eller acceleration gavs inte under presentationen.

Interiört är Lyriq bland annat utrustad med en iögonfallande 33-tumsskärm som sträcker sig över instrumentbrädan. Här finns all information som föraren kan tänka sig behöva. Här hittar du också infotainmentsystemet… och kameravyer, skriver Cadillac, för vad vi antar är för de spegellösa sidospeglarna.

Lyriq får också förstärkt verklighet som projicerar information till föraren i framrutan i två plan. Ett nära plan som anger hastighet och riktning, och ett fjärrplan som visar navigationssignaler och andra viktiga varningar.

Super Cruise är Lyriqs avancerade förarassistanssystem. Cadillac beskriver det som marknadens första fullständiga hands-free körupplevelse. Bilen ska kunna ta sig fram på vägarna, och också utföra filbyten. Dessutom ska Lyriq kunna parkera själv, med föraren i eller utanför bilen.

Tillverkningsstarten är fortfarande långt bort för Lyriq. Först i slutet av 2022 kommer den gå i produktion. I videon nedan kan du se en repris av presentationen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.