Nya elbilar som premiärvisas på årets i bilmässan i Frankfurt

Koncept av elbil från Cupra.

Från 12 – 22 november hålls den internationella bilmässa i Frankfurt. Bilmässan, som turas om vartannat år med bilmässan i Paris tillhör en av Europas mest anrika samlingsplatser för bilnyheter. I år fylls mässan av en hel del nya elbilar.

I den här artikeln går vi igenom de nya elbilar som visas upp i samband med bilmässan. Det är många nyheter som kan vända upp och ner på hela elbilsmarknaden.

Dom kallar den ”folkelbilen” – Volkswagen ID.3

En av de mest omtalade nyheterna är troligen Volkswagens första från grunden byggda elbil, modellen är döpt till Volkswagen ID.3. Volkswagen kallar själv elbilen för en folkelbil – och ska bara prissatt från €30 000. Även om den introduktionsmodell som lanseras i samband med mässan kommer vara prissatt från €40 000.

Elbilen som visas upp är döpt till Volkswagen ID.3 First Eidtion. Den är utrustad med ett batteri på 58 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 420 km. Ytterligare två batteriestorlekar kommer längre fram, som ska ge en räckvidd på 330 km respektive 550 km. Mer om Volkswagen ID.3 kan du läsa om i vårt reportage här.

Kinesisk prispress med elbilen Aiways U5

Kinesiska Aiways har tagit sikte på Europa, och det innebär att man valt att visa upp sin elbilen Aiways U5 i samband med motormässan i Frankfurt. Aiways siktar på prispress, och den rymliga SUV:en beräknas vara värderad till under €40 000 – men troligtvis endast erbjudas genom leasing.

Räckvidden ligger på 503 km, men en snillrik innovation kan öka den. Genom en förhöjd leasingavgift kan man nämligen eftermontera ett extrabatteri under bagaget som ska öka räckvidden till 623 km.

För att bevisa sitt allvar, har Aiways kört två elbilar hela vägen från Kina mot Europa, en resa på 1500 mil. Det rapporterar Tesla Club Sweden om.

Seats prestandamärke Cupra visar elbil

Volkswagens spanska syskon Seat ligger bakom prestandamärket Cupra. I samband med mässan kommer biltillverkaren att visa upp en kraftfull prestandaelbil.

Kommer den dela plattform med Volkswagen ID.3? Vi vet inte, men troligtvis. Det råder ett stort hemlighetsmakeri kring elbilen. Cupra har beskrivet bilen som en ”SUV med elegansen av en sportcoupé”.

Den efterlängtade stadselbilen från Honda

Den här stadselbilen från Honda har varit efterlängtade sedan Honda visade upp konceptet på Frankfurtmässan för två år sedan. Honda e har hyllats av journalister som fått provköra elbilen. Såväl designen som köregenskaperna tilltalar.

Hittills har vi bara fått se prototyper elbilen. Produktionsversionen har premiär i Frankfurt. Elbilen är speciellt framtagen för stadsmiljö och har ett batteripaket på 35,5 kWh som ska ge en räckvidd på 200 km. Bilen snabbladdas med upp till 50 kW, vilket ska ge 80% räckvidd på 30 minuter.

Brittisk små-elbilen från Mini

Den brittiska biltillverkaren Mini ger sig in på elbilar. I samband med mässan kommer man visa upp den färdiga produktionsversionen av elbilen Mini Cooper SE.

Även om elbilen redan är lanserad så visar man för första gången upp en produktionsversion på mässan. Mini Cooper SE kostar från 359 000kr med en räckvidd på 235 – 270 km. Bilen kommer finnas hos återförsäljare under våren 2020.

Hyundai med elbil inspirerad av första bilen

Hyundai har utlovat ett nytt elbilskoncept. Konceptet ska visa var Hyundai siktar på i framtiden, även om elbilen har hämtat inspiration från Hyundais första bil. Hur det ter sig, får vi se under mässan i Frankfurt.

Porsche Taycan – elbilen med prestanda

En efterlängtad elbil är Porsche Taycan. Porsches officiella premiär kommer att ske veckorna innan mässa, närmare bestämt den 4 september. Däremot kommer en Porsche Taycan finnas på mässan i Frankfurt.

Elbilen som tros bli en direkt utmanare till Tesla Model S har redan förhandsbokats i 30 000 exemplar. Taycans räckvidd anges till 500km, och ska kunna accelerera från 0-100km/h på under 3,5 sekunder, upprepade gånger utan någon prestandaförlust.

Taycan kommer också med snabbladdning, som ska kunna ge 100 km räckvidd på fyra minuter. Många är nyfikna på Taycan, dels den av Porsche kontrollerade premiären den 4 september men också att komma närmre elbilen under mässan i Frankfurt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.