Nya elbilar som kommer 2024

Audi A6 Avant e-tron concept.

Idag finns det långt över 100 olika elbilar att välja mellan på den svenska marknaden. Under 2024 kommer vi att få se en hel del nya lanseringar men också premiären som banar vägen för en helt ny generation elbilar med bättre prestanda, bättre priser och anpassade för fler livsstilar.

Här kommer en lista med några av de nyheterna som vi kommer att se under 2024. Listan innehåller allt från officiellt bekräftade lanseringar, till lite mer spekulativa uppgifter tolkade från uttalanden och intervjuer.

Om du saknar någon elbil på listan som kommer under 2024, tipsa via formuläret längst ner i artikeln så kompletterar jag listan.

Audi A6 Avant e-tron

Under 2024 kommer Audi att visa upp sin första eldrivna kombi. Det i form av förverkligandet av Audi A6 e-tron Concept. Konceptet bygger på Audis PPE-plattform och erbjuder bland annat en räckvidd på över 700 kilometer, 476 hästkrafter i motoreffekt och snabbladdning med effekter på upp till 270 kW.

Konceptet mäter 4,96 meter i längd, 1,44 meter i höjd och 1,96 meter i bredd. Det är därmed en stor rymlig kombi, i stuk med dagens Audi A6-modeller.

Alfa Romeo Kid

Under 2024 lanserar italienska Alfa Romeo sin första elbil. Modellen blir en mindre SUV i ett B-segment, med inspiration från märkets tidiga ”Coda Tronca”-modeller med sitt avsmalnade bakparti. Ett aerodynamiskt genidrag. De tekniska specifikationerna lär antagligen vara snarlika de vi hittar i koncernsyskonen Jeep Avenger eller Opel Mokka-e.

Polestar 3

De första leveranserna av Polestar 3 var först planerade till 2023, men modellen är nu försenad till en bit in på 2024. Detta är Polestars största bilmodell hittills och en direkt motsvarighet till koncernsyskonet Volvo EX90. Skillnaden är att Polestar blir sportigare och ”endast” femsitsig.

Det handlar om en premiumsuv med upp till 610 kilometer i räckvidd, som kan klara 0 till 100 km/h på 4,7 sekunder och dessutom får en dragkrog med kapacitet på 2200 kg.

Polestar 4

Polestar 4 bjöd på en stor överraskning i samband med avtäckningen. Den saknade helt och hållet en bakruta och istället skulle föraren förlita sig på en backspegel ansluten till en kamera. Tilltaget ska ha gjort det möjligt för Polestar att skapa en tydligare coupé-taklinje och samtidigt bevara takhöjden. Polestar 4 är aktuell på listan då de första leveranserna i Sverige väntas komma 2024.

Cupra Tavascan

Cupra är en avknoppning från Seat. Med nya Cupra Tavascan vill man rikta sig till en målgrupp som är ute efter lite tuffare bilar. Mer attityd, och lite mer prestanda. Det blir helt enkelt den kraftfullaste modellen i Volkswagens MEB-familj. Vid fyrhjulsdrift får den en totalt motoreffekt på 250 kW (340 hk). Leveranserna ska starta under 2024.

Ford Explorer

Ford Explorer bygger på Volkswagens MEB-plattform och är speciellt utvecklad och framtagen för den europeiska marknaden. De första leveranserna kommer att starta till sommaren 2024. Ford har varit sparsamma ring detaljerna, men eftersom den bygger på MEB-plattformen och formatmässigt matchar Volkswagen ID.4 ganska väl kan vi gissa oss till en räckvidd runt 500 kilometer.

Ford ”Puma”

Under 2024 kommer Ford att presentera ytterligare en bilmodell framtagen för den europeiska bilmarknaden. Lite är känt om modellen men enligt uppgifter så är det en eldriven version av eller ersättare till Ford Puma. Tillverkningen kommer att ske i Rumänien.

Hyundai Ioniq 5N

Hyundai kommer genom sin prestandadivsion vässa till Ioniq 5. Med nya Ioniq 5 N kommer rejält mycket mer prestanda. Upp till 478 kW (650 hk) i motoreffekt vilket ska ta skapelsen från 0 till 100 km/h på 2,6 sekunder. Det ger en helt annan innebörd till den mer nedtonade Ioniq 5. Andra inslag är en simulerad växellåda och artificiellt motorljud som ska sätta ”sport” i elbilen. Leveranserna väntas börja under 2024.

BMW i5 Touring

En av BMW:s viktigaste modeller är nya BMW i5 som hade premiär under 2023. Under 2024 växer modellen och kommer i ett Touring-utförande. Det här blir alltså den första eldrivna kombin från BMW.

BMW iX2

Under 2024 gör BMW iX2 entré på den svenska marknaden. En slank coupésuv som ska erbjuda upp till 417 kilometer i räckvidd. Med introduktionen av den nya X2-generationen blir det första gången som BMW erbjuder modellen som elbil.

MG Cyberster

MG ligger inte på latsidan. Under 2024 kommer den kinesisk-brittiska biltillverkaren starta leveranserna av sin jubileumsmodell MG Cyberster. En av marknadens första öppna sportbilar med fokus på prestanda och körglädje. Några uppgifter om priser finns inte.

Renault Scenic E-tech

Under 2024 startar leveranserna av Renaults nästa elbil Scenic E-Tech. En modell som placerar sig över dagens Megane i storlek. I Sverige kommer modellen med ett batteri på 87 kWh och en WLTP-räckvidd på 620 kilometer. Motorn har en effekt på 160 kW (215 hk) och toppfarten är begränsad till 170 km/h. Några svenska priser har vi ännu inte fått, men vid en första anblick ser helheten ut att vara en fin paketering.

Renault 5

2024 är på sätt och vis de små elbilarnas återmarsch. Marknaden skriker efter kompakta elbilar med ny modern teknologi. Det är tur att Renault följer upp succén med Zoe och nu äntligen lanserar något nytt. Renault 5 kommer tillbaka i form av en retro-inspirerad elbil.

Renault har arbetet särskilt med kostnadsoptimeringar för att kunna erbjuda en prisvärd modell med den senaste tekniken. Lanseringen är planerad under 2024.

Peugeot e-3008

Peugeot e-3008.

Peugeot växlar upp och lanser en ny bil – modell större. Suven e-3008 kommer i två utföranden där modellen med det största batteriet på 98 kWh får en räckvidd på upp till 700 kilometer i räckvidd. Den blir tvåhjulsdriven med en motoreffekt på 170 kW (230 hk). Försäljningen ska starta i början av 2024.

Alpine A290

Från Renault-ägda Alpine kommer vi under 2024 kunna lägga beslag på en sportig city-elbil. Det är en vidareutveckling av Renaults kommande elbil 5. Genom fyrhjulsdrivna A290 lovar Alpine oss en lekfull och effektiv drivlina. Konceptet är förvånande nog bara tresitsigt, men Alpine lär säkert slänga in någon ytterligare sittplats innan lansering.

Porsche Macan EV

Porsche har länge arbetat på sin eldrivna version av Porsche Macan. Efter flera år av teasers, så är förväntningen att man nu äntligen kommer att lansera detta kraftpaket. Den nya modellen kommer bygga på PPE-plattformen som är utvecklad tillsammans med Audi.

Här snackar vi en total motoreffekt på 450 kW (603 hk) och en bil som ska klara 0 till 100 km/h på 4,4 sekunder. Toppfarten är 250 km/h. Ett batteri på 100 kWh ska säkerställa en räckvidd på minst 500 kilometer.

Audi Q6 e-tron

Under 2024 startar också leveranserna av Audi Q6 e-tron. En Audi-motsvarighet till Porsche Macan ovanför. Modellen får ett batteri på 100 kWh och upp till 600 kilometer i räckvidd. Den kraftfullaste SQ6 e-tron-varianten kommer att erbjuda en total motoreffekt på hela 380 kW (483 hk) och ska klara 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder.

Q6 e-tron är betydelsefull för Audi av många anledningar. Det blir bland annat den första modellen som får den nya PPE-plattformen som innebär längre räckvidder, snabbare laddning och mer prestanda. Även interiört tar formspråket en helt ny omarbetad riktning för Audi. Avtäckningen är planerad runt årsskiftet, med de första leveranserna i 2024.

Smart #3

Smart har tagit nya tag och har börjat rulla ut sin nya ”hashtagg”-serie. Under 2024 kommer Smart #3 med teknik från Mercedes och Geely. Plattformen är densamma som vi kommer att se i Volvo EX30 och Zeekr X.

Lynk & Co

Geely-bolaget Lynk & Co som specialiserat sig på flexibelt bilägande arbetar på en första elbil. Några detaljer om vad som kommer visas upp är inte känt. Det enda som bolaget sagt är ”under 2024 kommer vi att lansera vår första helelektriska bil”.

Opel Grandland

Tyska Opel har ytterligare elbilar i görningen och under 2024 kommer märkets första större eldrivna modell i form av Opel Grandland. Den kommer att vara baserad på Stellantis-koncernens elbilsplattform STLA Medium. Det innebär en bilmodell som både kan bli två- eller fyrhjulsdriven och kommer kunna erbjuda en motoreffekt på mellan 125 till 330 kW. Men den definitiva paketering för Grandland är inte officiell.

Volkswagen ID.7 kombi

Under 2023 lanserade Volkswagen den effektiva elbilen ID.7. Den kommer också som en kombi. Ett efterlängtat tillskott på den svenska marknaden. Konceptet går under namnet ID. Space Vizzion och den förväntade premiären är satt till 2024. Sedanen klarar strax över 600 kilometer på en laddning, och kombin lär landa strax under det.

Lancia Ypsilon

Lancia kommer att elektrifera sin minsta bilmodell Ypsilon. En kompakt elbil i ”ett typiskt europeiskt småbils”-stuk är planen. Först ut är en ganska nedtonad basvariant med lansering 2024. Efter det följer en betydligt kraftfullare prestandavariant också.

KGM Torres EVX

KG Mobility kan tyckas låta som ett okänt märke, men det är i själva verket den sydkoreanska biltillverkaren SsangYong som bytt namn. I samband med namnbytet presenterades planer på fyra nya elbilar.

KG Torres EVX är den första modellen och den kommer till Sverige under 2024. Det är en SUV modell större som mäter 4,7 meter på längden. Den får ett batteripaket på 73,4 kWh med en förväntas räckvidd runt 420-500 kilometer.

Mercedes EQG

Ikoniska G-Wagon kommer som elbil. Mercedes har varit hemlighetsfulla, men den kommer att vara baserad på dagens G-Wagon men med en elektrisk plattform. Produktionen startar under 2024.

Volvo EX30

Den kompakta suven EX30 är redan lanserad och i början av 2024 startar de första leveranserna. Det vi sett är en förhållandevis lågt prissatt elbil med ett startpris på 429 000 kronor. EX30 kommer att sälja bra, det är en Volvo och den har ett relativt lågt pris. Det är två vinnande faktorer för att slå sig in med stora volymer på marknaden.

Volvo EX90

Volvos flaggskepp kommer också under 2024 – efter en viss tid av förseningar. I direkt kontrast till den kompakta elbilen EX30 så är EX90 betydligt större och dyrare. Priserna startar på strax över miljonen i Sverige.

Volkswagen ID. Buzz 7-sits

När Volkswagen återskapade sin gamla klassiker ”folkabussen” blev resultatet Volkswagen ID. Buzz. Det blev en elbil som skapade rejält med hype, och hyllades av många. Men en del kritiker var besvikna på att den bara var femsitsig. Nu blir det ändring på det. ID. Buzz växer på längden och blir sjusitsig under 2024. Äntligen!

Tipsa om fler kommande elbilar

Saknar jag någon elbil som har premiär eller kommer under 2024? Tipsa genom formuläret nedan så lägger jag till den. Tack på förhand!

    Missa inget
    En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
    Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.