Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Nya brandsläckaren som släcker elbilsbränder på ett ögonblick

Även om MSB har slagit fast att det är en mindre risk att en elbil börjar brinna än en bil med en förbränningsmotor så är elbilsbränder komplicerade. Batterierna kan vara svåra att släcka och dessutom kan det läcka ut giftiga gaser när batterierna brinner.

Nu har brandskyddsföretaget Rosenbauer tagit fram en brandsläckare till räddningstjänsten specifikt utformad för elbilar bilar som effektivt kan släcka en brand i batterierna.

Systemet har en enkel konstruktion bestående av två delar. En släckningsenhet och en styrenhet som är sammankopplade med en 8 meter lång slang. Släckningsenheten placeras sedan under bilen. Eller inne i kupén om bilen inte står med rätt sida upp.

Ett munstycke skjuter sedan in i batteripaketet under bilen med en kraft på flera ton. Sedan fyller släckaren batteripaketet med vatten på några minuter vilket släcker branden. Vattnet kyler samtidigt ner battericellerna. Därefter är bilen säker för vidare transport. Det är också möjligt att behålla släckaren ansluten under bärgning.

Just nu testar Rosenbauer brandsläckaren tillsammans med Porsche.

– Vi är mycket glada över att kunna utveckla och testa släckningssystemet tillsammans med Rosenbauer och att vara delaktig i förbättringar och vidareutveckling. Släckningssystemet är för närvarande ett av de bästa och mest innovativa i sitt slag för att begränsa spridningen av batteribränder, säger Patrick Looss, brandsäkerhetsansvarig på Porsche. Han tillägger: ”Enligt mig är systemet ett måste för varje brandkår”.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons