Zeekr visar upp interiören på elbilen Zeekr X – modern, avskalad design

Under våren har Geely visat upp allt mer av den kommande elbilen Zeekr X som är designad i Göteborg. Zeekr själva beskriver modellen som en ”förstaklassig stads-SUV med utmärkta köregenskaper”.

Tidigare har vi bara fått se ett gäng bilder på utsidan av elbilen. Nu kommer också de första bilderna på interiören. Det vi ser är en avskalad interiör med endast de mest nödvändiga knapparna och reglagen.

Materialvalen går i en ljus stil, med enkla linjer och kontrasterande detaljer och färger. Designen speglar definitivt ett skandinavisk design-ideal.

Det är tydligt att det finns ett släktskap och historik till Göteborg och i förlängningen också Volvo. Ett stort glastak ökar ljusinsläppet och skapar en rymlig känsla.

Till skillnad från koncernsyskonen Volvo och Polestar har Zeekr valt en horisontal mittskärm. Det var något Zeekr redan gjorde på sin första elbil Zeekr 001.

Motivet på skärmen avslöjar också en del detaljer – även om man så klart inte kanske ska lägga för mycket sanningar i det vi ser. Batteristatusen visar 560 kilometer i räckvidd (troligtvis kinesiska CLTC-körcykeln), en kameraikon som möjligtvis kan betyda att det finns en 360-kamera eller kanske en dashcam i bilen. Dessutom har man tänkt elbil från grunden, då det finns en ikon för att hitta laddstationer.

En översiktsbild visar att Zeekr X får ett plant och öppet golv. Det ser också ut som att Zeekr X bara blir fyrsitsig eller i alla fall kommer i en sådan konfiguration. Här kan vi också ana att det finns utrustning för en heads-display bakom ratten.

Siktar på Europa

Zeekr har planer på att etablera sig i Europa, och förväntningen är att det är just med Zeekr X som man kan kliva in med på marknaden.

I en tidigare serie bilder från Zeekr fick vi se mer av exteriören. De bilderna kan du kolla in här.

Sedan tidigare har kinesiska ministeriet för industri och informationsteknologi (MIIT) avslöjat en del av specifikationerna. Modellen kommer bland annat både som bakhjulsdriven och fyrhjulsdriven. Toppmodellen ska leverera hela 320 kW (428 hk). Mer om det kan du läsa här.

Den officiella premiären är satt till mitten av april i samband med bilsalongen i Shanghai.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.