Nya bilder visar eldrivna coupé-minibussen Xpeng X9

Xpeng X9 i kamouflage.

Kinesiska Xpeng arbetar på en eldriven minibuss och under året har flera maskerade modeller synts till på vägarna. Kraftigt maskerade ska tilläggas, nästan bortom igenkänning. Så nu kommer glädjande nog en av de första bilderna på en Xpeng X9 med betydligt mindre kamoflauge.

Bilderna visar att Xpeng X9 kommer frångå det traditionella boxiga formatet som vi annars förknippar med segmentet. Bakpartiet är kraftigt sluttande och det här blir en sorts coupé-minibuss. Det ger så klart en aerodynamisk vinst och är ett tydligt grepp för att minska förbrukningen.

Xpeng X9 väntas bli sex eller sjusitsig och baksätena nås genom traditionella skjutdörrar. Även fronten är ovanligt spetsig och lågt sluttande för att vara en minibuss. Det ger en sportig framtoning men medför också aerodynamiska fördelar.

Lanseringen är förväntad till fjärde kvartalet i år. I samband med att Xpeng för första gången avslöjade den nya modellen skrev märkets grundare He Xiaopeng kort: ”Vi kommer att använda den här produkten för att ge oss an den ”unga” MPV-marknaden”.

Segmentet eldrivna minibussar växer på den kinesiska marknaden. Nyligen visade Volvo upp det första av sin nya eldrivna minibuss, Volvo M90, som har premiär i september. Volvos minibuss är i första hand framtagen för den kinesiska marknaden, och det är inte klart om den kommer till Europa. Detsamma gäller för Xpengs nya utmanare X9.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.