Ny svensk studie: Elbilen är definitivt bättre för miljön än fossilbilen

Elbilar är bättre för miljön än fossildrivna bilar, säger en ny svensk undersökning. Bakom undersökningen är Power Circle, BIL Sweden, Motorbranschens riksförbund och IVL – Svenska Miljöinstitutet.

Undersökningen har tittat på nyare underlag, som visar att batteridrivna fordon är betydligt bättre än fossildrivna fordon i Sverige. En liten elbil sparar totalt 60-70 procent av växthusgasutsläppen under sin livstid (18 000 mil) jämfört med motsvarande fossildriven bil i Sverige.

Undersökningen är sammanfattad i en informationsfilm som du kan se längre ner i den här artikeln. Den tar också upp aspekter som koboltbrytning och batteriåtervinning.

I Europa blir besparingen något mindre, men ändå ungefär 20%. Orsaken är att produktionen av grön el inte är lika långt framgången i Europa som i Sverige.

”Klimatet behöver en snabb övergång till elbilar. I ett digitaliserat energisystem finns dessutom fler miljövinster eftersom elbilens batteri kan användas för att snabba på omställningen till nya förnybara energikällor”, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle.

Studier från EEA och Danska klimatrådet bekräftar bilden av att elbilen på totalen är det bättre miljövalet.

2025 är elbilen billigare än fossilbilen

Inom de närmsta åren kommer mer än 100 olika elbilar att lanseras. Priset för en helt eldriven elbil beräknas vara likvärdigt med en fossilbil 2025. Eftersom elbilen kommer bara billigare att köra kommer dess popularitet öka explosionsartat.

Se informationsfilmen som förklarar varför elbilen är bättre:


Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.