Ny studie: Elbilen är alltid miljövänligare än fossilbilen

Foto: Auto Bild

Utsläpp från elbilar är 40% lägre än konventionella fossilbilar. Forskare förväntar sig också att skillnaden kommer bli ännu större i takt med att grön eltillverkningen blir allt mer efterfrågad. Det säger en studie av Bloomberg New Energy Finance. 

“När en fossilbil rullar ut från fabriken ger den utsläpp per km, men för en elbil blir utsläppen mindre eftersom elproduktionen blir grönare för varje år som går”, säger Colin McKerracher, transportanalytiker hos BNEF till Bloomberg

Idag är ungefär 38% av all elproduktion grön enligt BNEF. 2040 förväntas 63 procent vara det. Utsläppen från fossilbilar kommer minska med 1,9 procent årligen, medan “utsläppen” från smutsig elproduktion för elbilar kommer minsta med 3-10 procent årligen. 

Ur ett livscykelperspektiv pekar undersökningen alltså på att elbilen är det mer miljövänliga alternativet. Även om elförsörjningen idag skulle komma från ett kolkraftverk. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.