Ny snabbladdare i Lysekil laddar både elbilar och elbåtar

I samarbeta med det lokala energibolaget LEVA driver Vattenfall InCharge ett fyrtiotal laddpunkter i Lysekil kommunen idag. Idag invigs två nya snabbladdare som är lite mer unika än andra snabbladdare i landet.

Med en placering vid Rosviktstorg i södra hamnen är snabbladdarna placerade så att de ska vara tillgängliga för både både elbilar och elbåtar. Utbyggnaden är en del av ett större projekt som ska ge laddinfrastruktur för elbåtar längs västkusten.

– Effektiva laddstationer även längs kusterna är en viktig pusselbit i vår satsning för fossilfria transporter i hela Sverige, oavsett om det är för elbil eller elbåt. Vi diskuterar nu med LEVA var i regionen det skulle vara mest lämpligt med ytterligare laddinfrastruktur, för såväl elbilar som eldrivna båtar, säger Patrik Drysén på Vattenfall InCharge och ansvarig för publik och kommersiell elbilsladdning.

Att kombinera bil- och båtladdningen i samma station ger kostnadsfördelar eftersom man inte behöver bygga två separata stationer och således delar på infrastrukturen.

– Vi är väldigt entusiastiska över att kunna bidra till omställningen genom att installera supersnabbladdare för både båt och bil i Lysekil, staden vid havet. Detta initiativ är ett steg mot en mer hållbar framtid och visar vårt engagemang för grön teknologi och innovation, säger Mikael Niklasson, projektledare innovativa energitjänster på LEVA.

Laddhastigheten är upp till 200 kW. Detta är inte den enda snabbladdaren för elbåtar i Sverige, redan för två år sedan öppnades den första snabbladdaren för elbåtar i Fiskebäckskil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.