Ny märkning införs: Blir enklare att välja rätt kabel vid laddning av elbilen

Den 20 mars inför EU nya regler som innebär att nya elbilar och publika laddstationer kommer märkas med en dekal. Syftet med märkningen är att underlätta för elbilister att välja rätt kontakt till sin elbil.

Nya elbilar får en symbol vid laddporten. Motsvarande matchande symbol ska sedan också finnas på rätt laddkabel. På samma sätt finns det en symbol i andra änden av kabeln och vid laddstationen.

Symbolen är en hexagonformad dekal med en bokstav i. Dekalen på uttag och kontakter mot fordonssidan är svarta. Dekaler på uttag och kontakter mot laddstationen är vita.

På webbplatsen Fuel Identifiers har EU samlat all information kring den nya märkningen. I ett pressmeddelande hyllar Bil Sweden initativet:

– Det är bra att vi nu får på plats en tydlig märkning för laddbara fordon inom hela EU som kommer att underlätta för konsumenterna. Vi ser hur allt fler väljer laddbara fordon, då är det viktigt med tydlig och vägledande information, säger Mazdak Haghanipour teknisk specialist på BIL Sweden. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.