Ny lag om krav på laddplats för elbilar införs

Foto: andreas160578/Pixabay

Nu införs krav på laddstolpar när nya parkeringsplatser byggs. Målet med de nya reglerna, som regeringen fattat beslut om, är att underlätta laddning av elbilar och stimulera fler till att köpa elbil. Det ska i sin tur leda till minskade klimatutsläpp.

Reglerna varierar något, och i vissa fall säger kraven att endast laddinfrastruktur i form av kanaler för elkablar behöver dras fram till varje parkeringsplats. I andra fall måste det finnas minst en fysisk laddstolpe installerad.

När nya bostäder byggs, eller vid större renoveringar med fler än tio parkeringsplatser är kravet att laddningsinfrastruktur ska dras fram till alla parkeringsplatser i de fall där parkeringarna tillhör bostäder. För parkeringsplatser som inte hör till bostäder, till exempel kontor och parkeringsgarage är kraven lite annorlunda. Där måste laddningsinfrastruktur finnas förberedd till var femte parkeringsplats och dessutom måste det finnas minst en fysisk laddstolpe.

De nya kraven på laddning vid bostäder gäller till exempel inte för den enskilda villaägaren. Utan är riktat till främst bostadsrätter och hyresfastigheter.

Reglerna införs efter krav från EU som ställts på dess medlemsländer. Sveriges Radio skriver att Centerpartiet och Liberalerna vill skärpa kraven ytterligare. De nya reglerna börjar gälla från maj i år, och från 2025 kommer också retroaktiva krav som kommer leda till ännu bättre laddningsmöjligheter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.