Ny kvartalsrapport: Tesla går med vinst, och produktionstakten på ”folk-elbilen” ökar

Första Model 3 med fyrhjulsdrift rullar av linan. Foto: Twitter/Elon Musk

I samband med att Tesla presenterade sin senaste kvartalsrapport kunde Tesla berätta att man gjort sitt bästa kvartal på länge. En rekordomsättning på 62 miljarder kronor och en vinst som uppgick till hela 2,8 miljarder kronor talar om ett Tesla som mår bra. Elon Musk talade om ett historiskt kvartal.

En stor del av de positiva nyheterna är ju så klart att man fått bukt på utmaningarna med produktionen av stora satsningen: ”Folk-elbilen” Tesla Model 3. Man har nått en högre produktionsvolym än tidigare kvartal. Under kvartal tre snittade man 4300 bilar i veckan. Kvartalets sista vecka producerade man 5 300 bilar Model 3.

Det ökade produktionstempot jämfört med förra kvartalet kan delvis förklaras med att man lyckas få ner antalet arbetstimmar som krävs per bil med 30 procent. Med det har man också vänt så man gör en bra vinst på varje bil. Den marginalen är 20 procent.

Nyligen kunde vi berätta att Tesla tagit ett kliv i målriktningen och lanserat en billigare Tesla Model 3, med ett pris på 45 000 dollar. Det ultimata målet är en bil från 35 000 dollar, men när den är aktuell kommenterade man inte under kvartalsrapporteringen.

Ett par hundratusen över hela världen väntar fortfarande på en Tesla Model 3, så Tesla har att göra längre fram också.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.