Ny fransk elbilsbonus gynnar lokalproducerade elbilar

Frankrike gör om sitt bonussystem för elbilar. Det ska nu hänsyn till mängden energi som används i tillverknings- och produktionsprocessen. En åtgärd som kan utesluta många elbilar tillverkade i Kina, menar branschanalytiker.

Den som köper en elbil i Frankrike kan få mellan 5000 och 7000 euro i bonus, bereonde på inkomst. Dessutom kan man få ytterligare 3000 euro om den nya elbilen ersätter en gammal bil med förbränningsmotor.

Frankrikes bonusprogram är ett av de mest generösa i Europa. Men det har fått kritik eftersom mycket av incitamenten går till elbilar producerade i Kina. På så vis försvinner hela delen av moroten och vinsterna från försäljningen ut ur Frankrike och Europa.

Genom de nya reglerna kommer elbilar att bedömas mot statligt fastställda nivåer för hur mycket energi som används för att tillverka elbilarna. Man tar också hänsyn till råmaterialet, produktionen och transporten till marknaden, samt vilken typ av batteri fordonet har.

Det kommer göra att elbilar producerade lokalt i Europa, med lokala resurser kommer vara berättigad till en högre bonus. För utom-europeiska biltillverkare blir lösningen att börja tillverka elbilar lokalt i Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.