Ny elbil från Norge: Fresco Reverie kommer 2021

I vårt grannland Norge är elbilen en enorm framgångssaga. Just nu är ungefär hälften av alla nya bilar i landet en elbil. Men ännu finns det ingen norsk elbilstillverkare – fram tills nu.

Norska startupbolaget Fresco Motors grundades 2016. Målet är att producera och sälja elbilar. Elbilarna ska vara tidslösta lyxiga med en modern twist, med ett fokus på ”överlägsenhet” och säkerhet.

Nu har Fresco Motors som just nu är ute på finansieringsrundor presenterat skisser på sin första modell, Fresco Reverie. Elbilen ska bland annat kunna utmana Tesla Model S och Model 3.

Drivlinan består av en induktiv elmotor som har en fyrstegad växellåda med ett ”overdrive”-läge. Den kommer ha en maxhastighet på 300 km/h, och ska klara 0-100km/h på två sekunder.

Laddningen ska ske induktivt, och som en extra försäkring mot tomt batteri ska elbilen vara utrustad med ett portabelt batteri, som Fresco liknar vid fossilbilens bensindunk.

Elbilens batteri är modulärt, vilket betyder att det är uppdelat i flera delar. Så om en del av batteriet skadas kan denna bytas ut.

Målet är att ha en första elbil klar till 2021, enligt Inside EVs.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.