Ny elbil från BYD ska utmana Ferrari och Lamborghini

BYD har under söndagen visat upp en helt ny elbil, i ett för fordonskoncernen helt nytt segment. Under namnet YangWang U9 visas en supersportbil med en toppfart på 309,19 km/h som ska klara av att göra 0 till 100 km/h på 2,36 sekunder.

Målet är att utmana i supersportbilssegmentet med uttalade konkurrenter som Ferrari och Lamborghini. Sedan tidigare i segmentet finns det dag bara Rimac Nevera som ett eldrivet alternativ. YangWang U9 blir däremot betydligt billigare än Rimac Nevera. Med en tiondel av prislappen blir startpriset motsvarande 2,6 miljoner kronor.

YangWang U9 drivs framåt av fyra motorer som tillsammans levererar 960 kW (1287 hk) och ett vridmoment på 1680 Nm. De individuellt styrda motorerna gör att bilen kan köra på tre hjul, vända på stället och ”dansa”. Dansen visas i videon nedanför:

U9 får ett batteri av LFP-typ med en kapacitet på 80 kWh. Räckvidden anges till 465 kilometer enligt den kinesiska körcykeln CLTC, vilket bör motsvara en bit under 400 kilometer enligt vår europeiska WLTP-standard. Batteriet väger 644 kg och hela bilen 2475 kg vilket är en del för en supersportbil.

Högsta snabbladdningseffekt ligger på 500 kW, och att ladda batteriet från 30 till 80 procent ska vara möjligt på 10 minuter. Dessutom får bilen två laddningsuttag som ska stödja simultan laddning.

Interiören är förhållandevis enkel med en omslutande sittbrunn. Målet har varit att försöka skapa något modern, i kombination med en klassisk supersportbilsinredning. De tre skärmarna rymmer instrumentering, media och navigering.

YangWang är ett lyxmärke inom BYD som lanserades förra året. I november startade man leveranserna av terrängsuven U8 och på gång är också den eldrivna premiumsedanen U7.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.