Ny elbil: Audi e-tron Sportback är här – med en räckvidd på 446 km

Pressbilder: Audi

Audi har inatt lanserat sin nästa elbil. Det är den coupé-utformade SUV:en e-tron Sportback som presenterats. Den nya elbilen kommer till Sverige under våren 2020 i två modeller.

Audi har arbetat mycket med aerodynamiken för att skapa en attraktivt och effektiv coupé, som i grunden är baserad på den stora syskon-SUV:en e-tron. För den nya elbilen anges räckvidden upp till 446 km. Här skriver Audi att de sista 10 kilometrarna tillkom genom att minska luftmotståndet.

Den nya elbilen e-tron Sportback kommer med två olika batteristorlekar direkt vid lanseringen. Audi har valt att kalla modellerna Audi e-tron Sportback 55 och Audi e-tron Sportback 50.

Audi e-tron Sportback 55 är utrustad med ett batteri på 95 kWh. Räckvidden anges till 446 km. Noll till hundra klarar elbilen på 6,6 sekunder. Men genom att aktivera ett tillfälligt boostläge som kan hålla igång i 8 sekunder kan sprinten pressas ner till 5,7 sekunder. Audi har begränsat topphastigheten till 200 km/h.

Audi e-tron Sportback 50 med det mindre motoralternativet är utrustat med ett batteripaket på 71 kWh. Räckvidden uppger Audi till 347 kilometer. Trots att motorn är något mindre så kan bilen ändå klara 0-100km/h på 6,8 sekunder. Topphastigheten här är begränsad till 190 km/h.

Snabbladdning på 30 minuter

Audi har arbetat enligt en ”ladda i 30 minuter och kör vidare”-princip. Genom snabbladdning på 150 kW ska e-tron Sportback 55 kunna nå 80 procent laddning på 30 minuter. Den mindre modellen e-tron Sportback 50 kan ladda sitt mindre batteripaket med en laddningshastighet på max 120 kW, men uppnår också 80 procent på 30 minuter.

Rymlig interiör med sportig design

E-tron Sportback är en rymlig coupé med plats för fem personer. Takhöjden i baksätet är endast två centimeter lägre än den i SUV:en e-tron. Golvbrunnen är i princip helt platt, skriver Audi. Målet har varit att ta fram en elegant vardagsrumskänsla där design och teknik går hand i hand.

– En generös båge sträcker sig över instrumentpanelen, från dörr till dörr och integrerar Audis förarmiljö på ett harmoniskt vis, skriver Audi.

Under fronten finns ett lastutrymme på 60 liter med en dedikerad plats för bland annat laddkablar. Bakluckan rymmer 651 liter, och vid fällda baksäten utökas det till 1 655 liter.

Kommer våren 2020

Bilen ska precis som sin systermodell byggas i den koldioxidneutrala anläggningen i Bryssel. Svensk lanseringen för e-tron Sportback är våren 2020. De två storlekarna kommer finnas tillgängliga direkt från start.

Svenska priser för Audi e-tron Sportback

Audi har redan nu valt att dela med sig av priserna för elbilen. Audi e-tron Sportback 55 kommer att kosta omkring 919 400kr. Modellen Audi e-tron Sportback 50 kommer kosta från 827 000kr.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.