Nu tillverkas kinesiska elbilen Leapmotor T03 i Europa – slipper tullar

Leapmotor T03

Stellantis har genom ett samarbete med kinesiska Leapmotor fått rättigheterna märkets bilar i Europa. Nu har de första bilarna från Leapmotor rullat av den nya produktionslinjen vid Stellantis fabrik i Tychy, Polen, rapporterar investeringsbanken Jefferies.

Det handlar om den lilla elbilen Leapmotor T03 med en längd på endast 3,62 meter. Bredden är 1,65 meter och höjden 1,58 meter. Det blir såldes en kompakt modell, som dessutom inte väger särskilt mycket, endast 1203 kg.

T03 är utrustad med ett litet batteri på 31,4 kWh som ska leverera en räckvidd på strax över 25 mil. Toppfarten är 130 km/h och sprinten 0 till 100 km/h gör den på 12 ekunder.

Försäljningen har redan startat i Frankrike, och man har också siktet på Tyskland och ”andra marknader i Europa”. Totalt talas det initialt om nio marknader, om Sverige ingår framkommer dock inte. I Frankrike har T03 fått ett pris på 17 000 euro.

Genom att producera elbilen i Europa duckar Leapmotor de tullar som EU troligtvis kommer att införa på kinesiska elbilar. För Leapmotor var den tullsatsen preliminärt satt till 21 procent utöver de 10 procent som alla bilar får betala vid export från Kina till Europa.

Än så länge rör det sig om en begränsad upplaga med bilar som rullat av produktionslinjen i Polen. I september ska produktionen skalas upp till betydande volymer. Leapmotor planerar också att från och med början på nästa år producera den större suven A12 vid fabriken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.