Nu slopar Tesla parkeringssensorerna – kameror ska ersätta funktionen

Många bilar förlitar sig på en frontmonterad radar till sina förarassistanssystem. Det gjorde även Tesla, fram till förra vintern då man valde att plocka bort den. Istället lanserade man ett kamerabaserat system kallat Tesla Vision som använder sig av bilens sex kameror för att uppnå samma funktionalitet.

Nu tar Tesla nästa stora normbrytande kliv och plockar också bort de 12 parkeringssensorerna på Tesla Model 3 och Model Y. Planen är istället att Tesla Vision också ska ersätta funktionen från sensorerna.

Hårdvarumässigt har Tesla sedan ”i början av oktober” introducerat förändringen i produktion. De berörda modellerna är Tesla Model Y och Model 3 avsedda för bland annat den europeiska marknaden. Tesla Model S och Model X kommer att följa under 2023.

Dagens 12 sensorer på Tesla Model 3.

Men helt problemfri är inte övergången. Tesla noterar att funktionen Parkeringsassistans (Park Assist) inte kommer att finnas från start på de nya bilarna utan sensorer. Den funktionen är istället något som kommer i en senare mjukvaruupdatering. Tesla ger dock ingen mer specifik tidsram förutom att den ”kommer snart”.

Kommer redan levererade bilar med parkeringssensorer att få funktionen borttagen?

– För närvarande planerar vi inte att ta bort funktionen på sensorerna i vår befintliga flotta, skriver Tesla.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.