Preem bygger hundratals snabbladdare i samarbete med Recharge – 6 till 8 laddare per station

”Vi har bestämt oss – vi satsar på el”, skriver Preem som nu ska utrusta sina stationer med supersnabbladdare. Idag erbjuder Preem ett gäng blygsamma 50 kW-laddare vid ett tjugotal stationer i landet.

I den nya satsningen som drar igång 2023 ska Preem bygga hundratals snabbladdare i samarbete med Recharge. Planen är att årligen utrusta 15 till 25 stationer med runt sex till åtta snabbladdare.

Snabbladdarna ska ha en effekt på mellan 150 till 350 kW. Det innebär att man bygger en framtidssäkrad lösning för framtidens allt mer snabbare laddande elbilar. De flesta elbilarna har idag en högsta laddningskapacitet på runt 150 kW. Ett fåtal modeller kan klara upp till 270 kW.

– Vi på Preem har bestämt oss för att accelerera vår egen omställning rejält. För att vi vill, kan och måste. Vi har kortat ned tidplanen för vår resa med hela tio år. En resa där vi på bara 13 år bland mycket annat fasar ut vårt beroende av fossil råolja mot förnybara råvaror. Vi satsar på lösningar för koldioxidinfångning och att byta ut fossil naturgas mot fossilfri vätgas och vi installerar laddstationer över hela landet, skriver Preem om sin nya storsatsning.

Även för tung trafik

Preem ska också bygga laddinfrastruktur för tung trafik. Tillsammans med Recharge har har Preem ansökt om och fått medel beviljat av Energimyndigheten till att finansera utbyggnaden.

Även snabbladdarna för den tunga trafiken kommer att ha en maxkapacitet på hela 350 kW. Stödet kommer att finansiera utbyggnaden på en handfull strategiska platser i Sverige med högt trafikflöde av godstransporter. Stödet avser Preems stationer i Falkenberg, Vätterleden, Ekolskrog, Rosersberg och Tanumshede och kommer vara i drift under andra halvan av 2023.

– Sveriges transportsektor elektrifieras i snabb takt och skiftet till helelektriska lastbilar förväntas öka stadigt de kommande åren. Därför är det så viktigt att Preem nu även satsar på laddning av lastbilar och vi ser fram emot att vara del av det arbetet tillsammans med Preem, säger Håkon Vist, VD på Recharge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.