Nu satsar brittiska EasyJet på elflyg

Brittiska lågprisflygbolaget EasyJet har lovat att ta fram en flotta el-flygplan som ska trafikera kortare rutter till senast 2030. Det skulle minska både koldioxidutsläpp och bullernivåer.

Flygbolaget har inlett ett samarbete med Wright Electric för att bygga ett eldrivet jetflygplan som ska trafikera rutter kortare än två timmar, t.ex London-Amsterdam. Eller Göteborg-Stockholm för den delen. Enligt EasyJets Vd Johan Lundgren går den tekniska utveckling just nu framåt i en rasande fart.

Målet är att inledningsvis ta fram ett flygplan som ska klara 500 kilometer. Wright Electric har redan tagit fram ett tvåsitsigt el-flygplan och nästa år kommer man med ett plan med nio sittplatser. Ett eldrivet flygplan är 50% tystare än ett traditionellt flygplan. Kostnaden är ungefär 10% lägre i inköp och drift.

(Förlåt, för en flygplansnyhet på en sajt om elbilar men inom flygindustrin sker också en revolution värd att uppmärksamma ibland)

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.