Nu öppnar ansökan till att köra eldriven transportbil på 4,25 ton med B-kort

Idag öppnar Transportstyrelsen ansökan för de organisationer som vill få undantag från körkortslagen så att deras förare med körkortsbehörighet B tillåts att köra tyngre lastbilar, upp till 4250 kg som drivs med el, gas eller är hybrid.

Detta är något som väntas underlätta för logistikbolag och andra företaget som exempelvis kör tungt lastade transportbilar med eldrift. Det eftersom totalvikten på 3500 kg kan överskridas.

– Syftet med försöksverksamheten är att lindra bristen på förare med körkortsbehörighet C och skynda på den gröna omställningen av transportsektorn, berättar Christopher Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Det kommer inte att vara tillåtet att köra med släpvagn upp till den nya totalvikten och dessutom måste föraren haft körkort med behörighet B i minst två år. Initiativet hyllas av branschen. Bland annat kommenterar Ford Sverige beslutet:

– Med den nya försöksverksamheten och våra uppgraderade modeller kan våra kunder nu enklare ställa om till elektriska fordon och bidra till en grönare transportsektor. Vi presenterar även nya leasingerbjudanden med 12 månaders bindningstid för företag som befinner sig i en uppstart eller omställningsfas och söker ett flexibelt upplägg, berättar John Hurtig, VD på Ford Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.