Myterna som talar emot elbilar är tröttsamt många, och om det ens finns någon gnutta sanning i dem så är de ofta baserade på gamla sanningar som är långt ifrån verklighet med dagens moderna elbilar. Många av myterna bygger helt enkelt på gamla elbilar, från en tid med långsam laddning och när det inte fanns någon utbredd laddinfrastruktur.
Utvecklingen har kommit långt idag, och det har gått framåt i allt från produktion, hållbarhet, effektivitet och återvinning. Samtidigt håller sig många myter kvar. Det är lätt att sprida rykten, myter och osanningar och svårt att dra tillbaka dem när de fått fäste.
Media bidrar, för pengarna
Även många etablerade medier håller kvar vid myterna liv, och gör mycket för att återskapa och försöka bevisa dem. ”De ger alltid mycket kommenterar, och mycket klick”, har Giles Coren, krönikör på The Times sagt.
Giles Coren har själv skrivit en av de mest omtalad krönikorna emot elbilar i år där han dissade elbilar, laddinfrastrukturen och framför allt klargjorde att han skulle göra sig av med sin Jaguar I-Pace. Giles har gjort en serie reportage där han lyft fram hur det tar 48 timmar att ladda det 100 kWh stora batteriet i ett vanligt vägguttag. Att Giles numera köpt en elbil igen och kör en BMW i3 är en kul tvist till historien.
Det handlar helt enkelt om att skapa klick. Det är så det fungerar i medier, ska Giles ha berättat. Det funkar just nu, i en tid där intäkterna från annonser minskar.
Panelen krossar myterna
Robert Llewellyn som grundade brittiska Youtube-kanalen Fully Charged Show har tröttnat på myterna. Under parollen Stop Burning Stuff har han samlat en expertpanel för att en gång för alla slå tillbaka och krossa myterna.
Nyligen arrangerade Stop Burning Stuff ett första evenemang där en expertpanel slog hål på några av de vanligaste myterna om elbilar. Evenemanget finns summerat i en 50 minuter lång video som du kan se nedan.
Under föreläsningen berör panelen flera vanliga myter som handlar allt från utsläpp från produktionen, batteriers tvivelaktiga framställning, förhöjda brandrisker, ökat däck- och bromsslitage, risk för elbrist, kass laddinfrastruktur, kallt väder, höga fordonsvikter och dyra kostnader. Saker som är långt ifrån sanna för den riktigt påläste.
I själva verket slår man fast att elbilar är det bättre alternativet. Utsläppen är mindre, batterier har kommit långt, och har i allt mindre utsträckning blivit beroende av kritiska metaller. Långt ifrån alla elbilar har kobolt i batteriet, eller kobolt som kan spåras till gruvor med barnarbetare i Demokratiska republiken Kongo. Dessutom kan vi både återanvända och återvinna batterier i allt högre utsträckning, inkluderat det kobolt som finns i batterier. Det går absolut inte att säga om det kobolt man använder för att framställa bensin.
Myterna tar sällan heller hänsyn till att skiftet till elbilar är en pågående omställning. Inte något som kommer ske över en natt. Det handlar om en övergång. Elnät, energiproduktion och laddinfrastruktur byggs ut parallellt med skiftet. Ur ett marknadsperspektiv vill hönan och ägget komma samtidigt.
Bland andra seglivade myter finns påståenden om att elbilar är betydligt tyngre, och får broar och parkeringshus att rasa. Det handlar dock inte om elbilar, det handlar om att bilar generellt blir tyngre. Idag är fortfarande de tyngsta nya bilarna på våra vägar i själva verket stora dieselsuvar.
Att det inte skulle gå att köra en elbil på vintern är också en myt som cirkulerade flitigt, framför allt förra vintern och det lär också komma tillbaka denna vintern. Anledningen? Jo förbrukningen går upp. Panelen lyfter fram att energiförbrukningen ökar med runt 20 procent i en elbil när det blir kallt. I samma temperaturer ökar förbrukningen hos en bil med förbränningsmotor med 15 procent. Att världens främsta elbilsnationer är just kalla Norge och Sverige talar ju dessutom ett ganska bra klarspråk.
Dyrare i inköp
Ett av de största hindren och kanske verkliga hindret för många att köpa en elbil idag är i så fall inköpspriset. Elbilen är betydligt dyrare i inköp än motsvarande ny bensinbil. Den större initiala kostnaden är för många svår att övervinna (speciellt med det höga ränteläget idag), trots att driftkostnaden är betydligt lägre. Men även elbilarna blir billigare och du får betydligt mer för pengarna.
Dessutom finns det ingen anledning att snacka ner elbilar för de som faktiskt har råd att köpa en elbil idag. Den elbilen kommer en dag att finnas att köpa som en begagnad elbil, för någon som inte vill eller har råd att köpa en ny bil.
En av de bästa elbilarna (och nästan enda elbil) som gick att köpa 2010 i Sverige var en Mitsubishi i-MiEV. Den kostade 379 000 kronor, hade plats för fyra personer, levererade på pappret en räckviddd på 10 mil och laddades i ett 230-voltsuttag i 6 till 7 timmar.
Idag kan du köpa en MG4 som är en av Sveriges billigaste elbilar för 329 900 kronor. Basmodellen MG4 Comfort har fem sittplatser, bra bagage och en räckvidd på 350 km (WLTP) och kan laddas full på 37 minuter. Eller så unnar man sig lyxvarianten MG4 Luxury för 389 990 kronor med en räckvidd på 435km (WLTP) som laddas full på 26 minuter.
Eller så tar vi hänsyn till inflationen och inser att de där 379 000 kronorna 2010 i själva verket idag motsvarar 510 000 kronor, enligt SCB. För den pengen får man basmodellen av Tesla Model 3 med en räckvidd på 513 kilometer som laddas full på runt 25 minuter.
Det har hänt en hel del de senaste 10 åren, och betydligt mer kommer att hända de kommande 10 åren. Dessutom är allt lugnt: För myterna är inte sanna. Det bevisar kunskap.
Kommentera