Premiär: Här är Ford Explorer som elbil – första bilderna

Ford Explorer kommer som elbil och idag visade Ford för första gången upp den nya bilen. Det vi får se är en medelstor SUV, som precis som namnet antyder ska vara redo för äventyr.

Nya Explorer är baserad på Volkswagens MEB-plattform. Även om Ford inte gått in på alla detaljerna om drivlinan i någon större utsträckning så finns det vissa kända nyckeltal att ta fästa vid.

Instegsmodellen blir bakhjulsdriven med 170 hästkrafter. För den som söker något vassare finns också ett alternativ med 286 hästkrafter. I toppen finns det dessutom en fyrhjulsdriven variant med 340 hästkrafter.

Ford Explorer bjuder på en hel del spännande designdetaljer. Den kantiga och boxiga designen uppfattas absolut som djärv – och en aningens amerikansk. Det känns möjligtvis helt enkelt som en Ford Explorer.

Även interiört finns en del spännande och annorlunda designlösningar. Bland annat är den 15 tum stora mittskärmen skjutbar. Bakom den döljer sig ett förvaringsfack. Framför skärmen finns också fack för två smartphones med trådlös laddning. Infotainmentsystemet har också stöd för Android Auto och Apple CarPlay.

Även mittkonsolen rymmer ett förvaringsfack på nästan hela 17 liter – bilens så kallade MegaConsole! Här kan en laptop eller en 1,5 liters vattenflaska få plats.

Nya eldrivna Explorer har plats för fem personer och ett bagageutrymme som lastar hela 450 liter.

Självklart finns det en skidlucka!

Ford har inte berättat när nya Explorer sätts i produktion eller vilken räckvidd den kommer få. En detalj får vi dock reda på. Det ska vara möjligt att snabbladda från 10 till 80 procent på omkring 25 minuter.

Till Sverige kommer Ford Explorer i två versioner, Explorer och Explorer Premium. De svenska prisuppgifterna kommer först senare under våren.

– Explorer är en banbrytare, och en ny typ av spännande elbilar från Ford. Genomsyrad av vårt amerikanska arv men byggd i Köln för våra kunder i Europa. Den är redo för de stora äventyren och fullpackad med allt våra kunder behöver för sina resor, säger Martin Sander, chef för Ford Model e i Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.