Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Nu förstår biltillverkarna vikten av bra laddinfrastruktur till elbilar – knyter nya avtal

Tillgången på bra och prisvärd laddning är antagligen ett av de viktigaste värdena för den som äger en elbil. Det oavsett om det är hemma vid bostaden, på jobbet eller ute på vägarna.

Till långresor är ett väl utbyggt nätverk av snabbladdare en förutsättning. Tesla är den elbilstillverkare som tidigt såg ett behov och agerade genom att bygga sitt eget nätverk av snabbladdare kallat Tesla Superchargers långt innan elbilen ens var påtänkt hos vissa tillverkare.

Nu tycks många av de traditionella tillverkarna ha insett vikten av att locka kunder genom bra erbjudande och tillgång på enklare snabbladdning. Man bygger dock inte egna nätverk, utan skapar samarbeten med de etablerade laddoperatörerna. Bara den här veckan har flera biltillverkare tillkännagivet nya avtal som ska ge bättre priser för den som kör deras elbilar.

Tillverkarna knyter direkta avtal med bra priser

I veckan har vi bland annat kunnat berätta om Volkswagen-gruppen, som genom dotterbolaget Elli kunnat knyta upp laddoperatören Recharge (tidigare Fortum Charge & Drive) i sin tjänst We Charge. We Charge ger sedan tidigare dessutom rabatter hos IONITY och Mer (tidigare Bee).

Även Mercedes har förhandlat fram specialpriser till laddnätverket Recharge och har implementerat denna i sin egna laddtjänst Me Charge. Det berättade Mercedes i ett pressmeddelande i veckan:

– Genom ett enda avtal kan den som kör Mercedes-Benz vara säker på att få många laddpunkter, bra priser och snabb laddning. Nu när Recharge ingår så kan vi verkligen säga att detta är en perfekt lösning för svenska kunder, säger Louise Grimsgård som är ansvarig för elbilsfrågor på Mercedes-Benz Sverige AB.

Volvo Cars har idag berättat om en överenskommelse med laddnätverket Mer. Genom avtalet ska de som kör Volvo få en prisvärd och sömlös laddningsupplevelsen direkt genom sitt Volvo-abonnemang.

Polestar 2 levereras med en laddbricka från Plugsurfing. En ”roaming-bricka” som fungerar på de flesta snabbladdarna runtom i Sverige. Tidigare idag kunde Polestar berätta att man genom Plugsurfing kan erbjuda rabatterade priser på snabbladdningsnätverket IONITY.

Allt om Elbils förhoppning: Samarbeten kan bygga framtiden

Genom att biltillverkarna knyter nya avtal kan laddningen bli både enklare och billigare för elbilisterna. Behovet av laddbrickor eller appar kan minska om man som kund kan identifiera sig med sitt abonnemang man får med sin bil.

Annons.

På sikt borde biltillverkerna bygga vidare och också förverkliga Plug & Charge-lösningar i samarbete med laddoperatörerna. Laddningen blir ännu enklare, och aktuell information och priser kan synas direkt i bilens infotainmentsystem.

Lite som Tesla helt enkelt. Alla hejarop från Allt om Elbil.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons