Nu finns det fler elbilar än bensinbilar i Oslo

För första gången registrerar Oslos vägtullar fler elbilar i trafik än bensindrivna bilar. Det rapporterar Fjellinjen som ansvarar för vägtullarna i Norge. Av alla lätta bilar som passerade i september var 28,1 procent elbilar och 28 procent bensindrivna.

Andelen dieselbilar ligger på 36,2 procent, men baserat på statistik beräknar man att elbilsandelen kommer passera inom tre år. Resterade 7,7 procent är större fordon som lastbilar och bussar. Nollutsläppfordonen i den större klassen är i huvudsak elbussar.

– Sedan 2013 har andelen elbilar ökat stadigt från 1,5 procent samtidigt som andelen bensin- och dieselbilar har minskat. Nu är andelen lätta elbilar, inklusive elskåpbilar, större än andelen bensinbilar för första gången, säger trafikanalytiker på Fjellinjen, Stian Ström Arnesen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.