Nu är de första elbilarna från NIO är på väg till Norge – först ut i Europa

Kinesiska elbilstillverkaren Nio har satt siktet på Europa. Det gör man genom att först etablerade sig i Norge, komplett med tillhörande serviceverkstäder och batteribytarstationer. Det berättade Nio tidigare i vår.

De första skeppet avgick i förra veckan, och nu är det på väg till Norge. Leveranserna kommer att starta i början av september. Modellen som Nio startar etableringen med heter ES8 och är en större familjesuv.

Nio ES8 kommer med ett batteripaket på 100 kWh vilket har en beräknad räckvidd på omkring 500 kilometer. Snabbladdning från 20 till 80 procent ska vara möjlig på 30 minuter. Vill man istället byta batteri tar det 3 minuter.

ES8 är fyrhjulsdriven med dubbla motorer som tillsammans levererar 534 hästkrafter (440 kWh) och tar bilen från 0-100km/h på 4,9 sekunder. Nio ES8 kommer med 6 eller 7 sittplatser fördelade över tre rader. Bagaget lastar 310 liter, men kan sedan fällas i två nivåer och lastar 871 eller 1901 liter.

I september kommer Nio öppna sitt första kontor i Oslo. Döpt till Nio House kommer kontoret erbjuda service, leverans och showroom. Dessutom kommer man komplettera med mobila servicetekniker; och öppna fler servicekontor i bland annat Bergen, Stavanger, Tronheim och Kristiansand under nästa år. Nio planerar dessutom att lansera fyra batteribytarstationer utmed de större vägarna innan slutet på nästa år.

För att säkerställa en friktionsfri lansering i Norge har Nio etablerad en rådgivningskomité bestående av 200 medlemmar som ska stötta den norska marknaden och samla in erfarenheter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.