Northvolt väljer Skellefteå och Västerås som battericentrum

Under året har vi kunnat följa Northvolts flirt med svenska kommuner om att etablera Europas största batterifabrik. Från början tillfrågades 20 kommuner i Sverige och Finland men hela 40 stycken inkom med intresseanmälan.

De 40 kommunerna bakades ner till två finalister, Skellefteå och Västerås. Nu visar det sig att Northvolt faktiskt väljer båda kommunerna.  I Skellefteå vill man anlägga fabriken. Västerås kommer att bli navet för forskning och utveckling.

– Vi kan se båda kommunerna som vinnare, säger Northvolts Vd Peter Carlsson.

Bygget i Skellefteå påbörjas under andra halvan av 2018. Batteriproduktionen räknas med att vara igång till 2020. Då har man uppnått en fjärdedel av den planerade kapacitet om 8GWh per år. 2023 står hela fabriken klar och då räknar man med en produktion på 32GWh. Fabriken ger oss nästan 3000 nya arbetstillfällen till regionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.