Northvolt tar sitt första spadtag mot gigantisk svensk batterifabrik

Arbetet med batterifabriken Northvolt går framåt. I dagarna tog man första spadtaget på det som ska bli demolinan i Västerås. Samtidigt meddelar man att man tillverkat de första testcellerna.

Spadtaget togs i Finnslätten utanför Västerås, där Northvolt lagt anspråk på 19 000 kvadratmeter för sin demo- och utvecklingsanläggning. Symboliskt nog av en eldriven hjullastare.

– Northvolt går nu in i nästa fas, från planering till fysisk fas, sa Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Nästa fas

I och med nästa fas kommer också de stora utmaningarna, däribland att säkra de cirka 40 miljarder kronorna som krävs för att bygga den stora litiumjonbatterifabriken i Skellefteå. Här har bland annat EU lovat att bidra med en del, förutsatt att man också får in privata finansiärer.

Därför är också demolinan i Västerås viktig, den ska man bygga och utveckla i nära samarbete med kunder för att sedan säkra upp att den stora fabriken i Skellefteå byggs utifrån kunderna behov och efterfrågan.

Som ett led i nästa fas har man också säkrat det råmaterial man behöver. Ett kanadensiskt företag kommer att leverera den litiumhydroxid som behövs till batteriproduktionen i Skellefteå.

Totalt ska man leverera 3500 till 5000 ton fram till 2025, vilket ska täcka Northvolt Skellefteås behov under först fabriksetappen. Den mängden motsvarar en planerad årsproduktion om 8 GWh av batteriproduktion.

Valet av leverantörer gjordes ur miljösynpunkt. Det är idag den leverantör som kan utvinna litium på det mest miljövänliga sättet enligt Northvolts Vd Peter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.