Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Arbetet med batterifabriken Northvolt går framåt. I dagarna tog man första spadtaget på det som ska bli demolinan i Västerås. Samtidigt meddelar man att man tillverkat de första testcellerna.

Spadtaget togs i Finnslätten utanför Västerås, där Northvolt lagt anspråk på 19 000 kvadratmeter för sin demo- och utvecklingsanläggning. Symboliskt nog av en eldriven hjullastare.

Annons

– Northvolt går nu in i nästa fas, från planering till fysisk fas, sa Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Nästa fas

I och med nästa fas kommer också de stora utmaningarna, däribland att säkra de cirka 40 miljarder kronorna som krävs för att bygga den stora litiumjonbatterifabriken i Skellefteå. Här har bland annat EU lovat att bidra med en del, förutsatt att man också får in privata finansiärer.

Därför är också demolinan i Västerås viktig, den ska man bygga och utveckla i nära samarbete med kunder för att sedan säkra upp att den stora fabriken i Skellefteå byggs utifrån kunderna behov och efterfrågan.

Som ett led i nästa fas har man också säkrat det råmaterial man behöver. Ett kanadensiskt företag kommer att leverera den litiumhydroxid som behövs till batteriproduktionen i Skellefteå.

Totalt ska man leverera 3500 till 5000 ton fram till 2025, vilket ska täcka Northvolt Skellefteås behov under först fabriksetappen. Den mängden motsvarar en planerad årsproduktion om 8 GWh av batteriproduktion.

Valet av leverantörer gjordes ur miljösynpunkt. Det är idag den leverantör som kan utvinna litium på det mest miljövänliga sättet enligt Northvolts Vd Peter.