Northvolt tar in nya miljarder – ska växa i Europa och Nordamerika

Svenska battertillverkaren Northvolt säkrar nu ytterligare kapital för fortsatta expansioner världen över. Det meddelade batteritillverkaren i samband med uppstarten av monteringen av batterisystem vid produktionsanläggningen Northvolt Dwa i Polen.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att man nu plockat in 1,2 miljarder dollar för att finansiera planerna om ytterligare expansioner i Europa och Nordamerika. Investeringen kommer genom ett så kallat konvertibellån, där långivaren sedan har rätt att byta in skulden mot aktier i Northvolt.

Den nya finansieringen kompletterar en tidigare runda som gjorts tidigare i år. Det betyder att Northvolt totalt plockat in 2,3 miljarder dollar under de två finansieringsrundorna. Några kända investerare är bland annat Goldman Sachs, Fjärde AP-fonden, Folksam Group, ATP, Volkswagen Group och Swedbank Robur.

– Vi har hittat en engagerad grupp investerare som förstår både det akuta behovet och den massiva ekonomiska potentialen för att möjliggöra en snabb elektrifiering av samhället. Det finns dock en lång väg framför oss om Europa och Nordamerika ska nå sin fulla potential som ledare för energiomställningen, säger Alexander Hartman, CFO på Northvolt.

Northvolt designar och utvecklar för närvarande battericeller i Northvolt Labs i Västerås och Northvolt Cuberg i San Leandro, Kalifornien, USA. Samtidigt skalar Northvolt upp produktionen av battericeller vid Northvolt Ett i Skellefteå. Den kommer få sällskap av en intilliggande giga-skala återvinningsanläggning Revolt Ett som startar sin verksamhet senare i år.

Vid Northvolt Dwa i Polen producerar Northvolt energilagringssystem. Ytterligare projekt är under utveckling i Sverige, Tyskland och Portugal.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.