Northvolt tillkännagav idag en egen natriumjon-battericell för framtidens energilagringssystem. Cellen ska vara säkrare, kostnadseffektivare och hållbarare än dagens utbredda batteritekniker NMC och LFP. Den nya cellen har nu validerats med en energitäthet på över 160 Wh/kg på företagets R&D-campus Northvolt Labs i Västerås.
Fördelen med natriumjon-cellen och det som driver ner kostnaderna är att den är baserad på betydligt vanligare material än dagens utbredda batterier som är beroende av dyrbara material som nickel, mangan och kobolt (NMC) eller järnfosfat (LFP). Den nya cellen använder istället järn och natrium som finns i överflöd på den globala marknaden med en kolanod och en katod kallad ”preussiskt vitt”.
– Världen har satt stora förhoppningar på natriumjoner, och jag är mycket glad att kunna säga att vi har utvecklat en teknik som kommer att möjliggöra dess utbredda användning. Det är en viktig milstolpe för Northvolts ställning på marknaden. Batteriteknik som denna är också avgörande för att nå globala hållbarhetsmål genom att göra elektrifiering mer kostnadseffektiv, hållbar och tillgänglig över hela världen, berättar Northvolts VD Peter Carlsson.

Tekniken har Northvolt utvecklats tillsammans med forskningspartnern Altris. Den är tänkt att vara grunden i Northvolts nästa generations energilagringslösningar. Den låga kostnaden och säkerheten vid höga temperaturer gör tekniken särskilt attraktiv för energilagringslösningar på kommande marknader som Indien, Mellanöstern och Afrika.
Dessutom kan tekniken produceras med lokalt anskaffade råvaror vilket öppnar upp för en ny väg framåt att producera regionala batterier helt oberoende av traditionella batterivärdekedjor. I första hand är tekniken utvecklad för energilagringslösningar och väntas nå storskalig produktion 2026. I framtiden kan kommande generationer av batteriet med högre energitäthet också användas i elbilar och andra elfordon.
Kommentera