Northvolt har lyckats tillverka nya batterier till elbilar från återvunna batterier

Pressbild: Northvolt

Svenska Northvolt har tillverkat ett batteri från återvunnet material. Det är ett viktigt steg i att tillverka hållbara batteriet till elbilar och dessutom ta vara på råmaterialet i batterier när de nått slutet på sin livslängd.

Milstolpen har uppnåtts vid Northvolts labb i Västerås där man tagit fram den nya battericellen från återvunna batterier. Det är en del av ett större projekt kallat Revolt där företaget har som mål att kunna återvinna 125 000 ton batterier om året. Motsvarande en batteriproduktion på 30 GWh per år.

– Vi visar här en tydlig väg att sluta kretsen för batterier och att det finns ett hållbart miljömässigt alternativ till konventionell gruvdrift för att hämta råvaror till batteriproduktion, säger Emma Nehrenheim, ansvarig för Revolt-projektet hos Northvolt.

Processen kan återvinna upp till 95 procent av alla metallerna i ett batteri till en renlighetsnivå helt motsvarande den i ett batteri producerat från nya råvaror. Nästa steg är att skala upp återvinningskapaciteten och vänta in framtida volymer av batterier som skickas till återvinning, tillägger Emma.

Målet är att hälften av alla battericeller år 2030 ska komma från återvunnet material. För att nå dit kommer man bygga en återvinningsanläggning, Revolt Ett, i anslutning till fabriken i Northvolt Ett i Skellefteå. Revolt Ett ska vara igång till 2023 och ska hantera både skrotade batterier och spillrester från produktionen i den intilliggande batterifabriken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.