Northvolt har levererat de första batterierna till en biltillverkare

Nu har Northvolt skeppat de första batterierna från sin batterifabrik i Skellefteå i förra veckan. Det skriver Bloomberg. Batterierna har gått till en icke namngiven biltillverkare.

Därmed blir Northvolt den första europeiska batteritillverkaren att leverera batterier. Batteritillverkaren har bland annat avtal om att leverera elbilsbatterier till BMW, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar.

Leveranserna blir nu ett tydligt startskott för Northvolt och batteriproduktionen. Under året är målet att kraftigt skala upp produktionstakten.

Startat återvinning

De första batterileveranserna är inte den enda höjdpunkten för Northvolt den senaste veckan. I måndags satte Northvolt, tillsammans med norska Hydro, återvinningsanläggningen Revolt i drift. Här är planen att återvinna elbilsbatterier.

Den helt automatiserade processen kan återvinna 95 procent av materialet i ett batteri. Processen kan separera plast, koppar, aluminium och den ”svarta massan” (nickel, mangan, kobolt och litium).

Hydrovolt är Europas största anläggning för återvinning av batterier och ska vid full kapacitet återvinna 25 000 batteripaket om året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.