Northvolt får låna en halv miljard av EU

Press: Northvolt

Northvolt som ska bygga batterifabrik i Skellefteå och forskningslabb i Västerås har säkrat ytterligare finansiering. Målsättningen har varit att kunna börja tillverka batterier 2019.

Det är den Europeiska Investeringsbankens som skjuter till 512 miljoner kronor i bygget för att få igång det. Lånet görs för att möjliggöra Europas konkurrenskraft gentemot asiatiska och amerikanska producenter.

Investeringen kan ge en god avkastning. Hittills har batteriproduktion till elbilar varit relativt liten. Men prognoser pekar på att Europas efterfrågan på batterier spås kunna nå 200 gigawattimmar år 2025. Det har ett marknadsvärde på 2 500 miljarder kronor årligen. Northvolt har som mål att ha en produktionskapacitet på 32 gigawattimmar årligen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.