Northvolt bygger om nedlagt pappersbruk i Borlänge till batterifabrik

Pressbild: Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt köper det nedlagda pappersbruket Kvarnsvedens bruk utanför Borlänge. Planen är bygga om det gamla bruket till en tillverkningsanläggning för det aktiva katodmaterialet som används i battericeller.

Produktionen av den nya anläggningen är tänkt att starta i slutet av 2024 och kommer sysselsätta upp till 1 000 personer. All produktion kommer att ske från 100 procent förnyelsebar och lokalproducerad energi.

När anläggningen står helt klar kommer den ha en produktionskapacitet på över 100 GWh av katodmaterial som ska ska användas till cellproduktionen vid flera Northvolt-anläggningar. Det gamla bruket ska dessutom ha egen cellproduktion.

– Sedan Northvolts grundande har vi fokuserat på cirkulär batteriproduktion men det är första gången vi kommer att återanvända en hel produktionsanläggning. Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en Gigafabrik. Vi är glada över att kunna öppna ett nytt kapitel i Borlänges historia som ett globalt industriellt nav, säger Northvolts VD Peter Carlsson.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.