Norska vägar utmanade elbilen Ford Mustang Mach-E och orsakade en bugg

Pressbild: Ford

Det är inte förrän bilarna kommer ut på vägarna som tillverkarna ibland fångar upp de sista buggarna i sina nya modeller. Speciellt tydligt har det blivit under de senaste åren när tillverkarna också tar sig an ny teknik i form av elbilar.

Ganska färskt i minnet har vi premiärerna av bland annat både Volkswagen ID.3 och Polestar 2 som mötte utmaningar där buggar och barnsjukdomar gjorde att bilar blev strandade. Buggar som i många fall idag är lösta med en mjukvaruuppdateringar.

Senast att upptäcka en sådan bugg är Ford med sina nya modell Mustang Mach-e. Sex bilar har blivit strandade på serpentinvägarna i norska Geiranger, skriver Motor.no. Bilarna som alla körde nedför stannade plötsligt. Sedan låste sig hjulen, vilket gjorde bilarna omöjliga att rubba. Det enda alternativet var att bärga bilarna från platsen.

Orsaken till att bilarna stannade visade sig bero på bromskraftåtervinningen. Bilarna genererade så mycket energi i nedförsbacken att batterierna blev överhettade. Bilarna hamnade då i ett felsäkert läge och stannade.

Enligt Motor.no har Ford en uppdatering som kommer lösa buggen vilket just nu kräver ett verkstadsbesök på 30 till 45 minuter. Till hösten kommer också en trådlös uppdatering att levereras till alla modeller i samband med en planerad mjukvaruuppdatering.

Lanseringen av Mach-E har haft stora framgångar i Norge. Under maj toppade den listorna av nyregistrerade bilar i landet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.