Norsk man har vägrat att hämta sin Tesla från verkstaden i 5,5 år

Titt som tätt dyker det upp historier om olyckligt långdragna verkstadsbesök. Oftast är det då verkstaden som av en eller annan anledning helt enkelt inte får klart bilen. I Norge rapporterar Motor.no nu om ett utdraget verkstadsbesök av en helt annan karaktär.

Denna gången är det kunden som vägrar hämta ut bilen och har vägrat att göra det i fem och ett halvt år. Det var 2015 som en man i Norge köpte en Tesla Model S för 1,1 miljoner norska kronor.

Vid leveransen i november 2016 ansåg mannen att han inte fått det uppgraderade batteri han blivit lovad och dessutom hade bilen en rad defekter. Det ledde till ett verkstadsbesök i juni 2017. Mannen fick betala för en rad uppgraderingar, som sedan visade sig inte vara tekniskt genomförbara.

Mannen vände sig då till konsumentverket och krävde att köpet skulle hävas och att hela beloppet skulle återbetalas, dessutom ville han ha närmare 500 000 norska kronor i ersättning för bland annat lackförsegling, advokatkostnader samt försäkrings- och lånekostnader.

Mannen lät sedan bil stå hos Tesla eftersom han förväntade sig att köpet skulle bli hävt.

Konsumentverket drog slutsatsen att Tesla Norge ändå agerat rätt, och dessutom hade gjort mer för kunden än vad han kan kräva enligt lagen. De defekter kunden påpekade var bagatellartade. Tesla rekommenderas dock att betala 50 000 norska kronor i ersättningen för att mannen inte fick den utlovade uppgraderingen.

Bilen stod sedan hos Tesla i Oslo i fem och ett halvt år fram till november 2022. Tesla krävde sedan att mannen skulle betala för Teslas parkeringskostnader på 99 000 norska kronor. Något som mannen inte accepterar. Nu kommer tvisten avgöras i rättegång den 5 juni.

Under en period erbjöd sig Tesla att faktiskt köpa tillbaka bilen, och den andra Tesla Model X som mannen ägde – mot klausulen att mannen inte fick köpa en ny Tesla på fem år. Det accepterade inte mannen. Den nu sex år gamla bilen har en total körsträcka på 150 mil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.