Norrmännen gillar att semestra med elbil

I sommar har det stundtals rapporterats om hårt tryck vid snabbladdarna längs med våra vägar. Många semesterfirare har helt enkelt tagit elbilen på semestern.

Trenden är likadan hos elbilister i vårt grannland Norge. I Norska elbilföreningens årliga semesterundersökning har 6 500 elbilsförare delat med sig av sina erfarenheter. Hela 42 procent har svarat att de har varit utomlands med elbilen.

Populäraste resmålet är Sverige (69 procent) följt av Danmark (54 procent) och Tyskland (22 procent). Men fler länder fanns med bland svaren. Hela 7 procent som semestrade utanför Norge tog elbilen hela vägen till Italien.

Nöjda trots laddköer

Att laddningsinfrastrukturen inte hängt med på sina håll är dock tydligt. 38 procent uppger att de upplevde köer vid snabbladdarna när de reste utomlands.

– Laddköer är en grej, men utbyggnaden av laddare kommer säkert att öka i länder som hittills varit dåligt utvecklade nu när elbilsförsäljningen ökar i Europa, kommenterar Petter Haugneland, assisterande generalsekreterare i Elbilföreningen.

Sommaren 2022 var alltså då rekordmånga norrmän åkte utomlands och satte laddnätverken på prov i länder där elbilen är betydligt mindre vanlig än i Norge. Trots laddköer så visar undersökningen att många som provat att resa utomlands med elbilen gärna gör det igen.

83 procent av resenärerna som rest utomlands uppger att de är nöjda med sin elbilssemester. 93 procent svarar att de skulle vilja åka på elbilssemester igen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.