Norrland får ny viktig batterifabrik – kinesiska PTL är leverantör till Northvolt

Nu är det klart att Sverige får ännu en stor batterifabrik. Denna gången i Torsboda strax utanför Timrå och Sundsvall. Eller omkring 35 mil söder om Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Det är det kinesiska batteribolaget PTL (Shanghai Putailai New Energy Technology) som ska investera närmare 14 miljarder kronor i det som ska bli Europas största anläggning för produktion av anodmaterial.

Den nya anläggningen ska stå helt klar till årsskiftet 2025-2026. Inledningsvis kommer fabriken ha en årlig produktionskapacitet på 50 000 ton material. Det ska sedan uttökas i en andra fas till 100 000 ton.

PTL är också en underleverantör till Northvolt och kommer bli en viktig pusselbit för att säkra resurser till Northvolts produktion.

– PTL är en av världens ledande tillverkare av anodmaterial. Det är en viktig investering i Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till att bygga en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri i Sverige och Norden, kommenterar Jan Larsson, Vd för Business Sweden.

– Det här är bara startskottet. Vår region har nu en unik chans bli Europas nav för grön batteriindustri, säger Stefan Dalin, ordförande Torsboda Industrial Park och kommunstyrelsens ordförande i Timrå.

Satsningen på den nya batterifabriken väntas skapa 1900 nya jobb i regionen. Dessutom kommer PTL bygga ett forsknings- och utvecklingscenter i anslutning till fabriken.

Via Timra.se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.