Norge på god väg att klara sitt mål på 9000 snabbladdare

Recharge 150 kW-laddare vid Esso Vestby i Norge.

Den norska regeringen har som mål att det ska finnas 9000 snabbladdare i Norge till 2025. Det ska göra det enkelt att köra elbil i landet och göra det möjligt att helt sluta sälja nya bilar med förbränningsmotorer om två år.

Den senaste statistiken från den officiella laddinfrastrukturdatabasen Nobil visar att Norge nu är på god väg att nå sina mål. I veckan har snabbladdare nummer 6000 öppnat i landet.

Utbyggnaden går i snabb takt och bara under förra året ökade antalet laddare med 35 procent i landet. Det finns inget som tyder på att utbyggnaden avtar och Norge lär med enkelhet nå de nationella målen.

För första gången ser det också ut som utbyggnadstakten har kommit ifatt beståndet med elbilar i landet. Antalet elbilar per snabbladdare i landet har på några månader gått från 110 till 104.

– Just det senaste året har det byggts vansinnigt många snabbladdare och det är extra imponerande när vi vet att det tar lång tid att få tillstånd för utbyggnad från kommuner, el- och nätbolag. Aldrig tidigare har vi haft så många snabbladdare i Norge, kommenterar Christina Bu, ordförande i norska elbilsföreningen.

Sverige når snart 2000

Även i Sverige går utbyggnaden framåt och allt fler stationer med snabbladdare öppnar varje månad. I Sverige finns det idag 1828 snabbladdare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.