Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Norge: Om en elbil erbjuds, då väljer köparen det framför bil med förbränningsmotor

Elbilen är oerhört populär i Norge. Allt fler traditionella biltillverkare som erbjuder elbilar, säljer nästan bara elbilar i Norge, enligt ny statistik tidningen Tu.no. Norska Stortinget har som mål att alla nya bilar som säljs 2025 ska vara helt utsläppsfria.

– Det visar att det är oerhört viktigt att ha elbilar till försäljning i Norge. Det finns fler och fler människor som ser att elbilar är användbara nästan oavsett var du bor. Flera modeller har bra räckvidd, dragkrok och bra inneutrymmen. Dessutom kommer elbilar från flera av de traditionella biltillverkarna nu, vilket också är viktigt, säger Nils Sødal, senior kommunikationskonsult på NAF till tidningen.

Tidningen Tu har sammanställt statistik över hur biltillverkarnas försäljning fördelar sig i Norge. Den är tydligt, om tillverkaren under 2020 har kunnat erbjuda en elbil, då valde också bilisterna det. Statistiken visar endast tillverkare som erbjuder bilar med förbränningsmotor och elbilar i sitt sortiment. Därför är tillverkare som Tesla, Polestar, MG och Xpeng inte med i statistiken.

Grafik: Tu.no

I statistiken över hur biltillverkarnas försäljning fördelar sig toppar andelen elbilar hos Audi, Hyundai, Jaguar, Renault och Seat. Sett till den totala försäljningen så står elbilar för över 50 procent av den totala nybilsförsäljningen i landet på senare tid. I september gjordes rekordnoteringen 61,5 procent.

Biltillverkarna har höga mål för framtiden i Norge. För 2021 siktar till exempel Volkswagen i Norge med att 90 procent av alla nya bilar kommer vara elbilar. Här är det Volkswagen ID.3 och Volkswagen ID.4 som lockar.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I slutet på förra månaden kom de första Hyundai IONIQ 5 till Norge. Norska elbilsföreningen har tagit tillfället i akt och tagit sig en...

Elbil

Polestar har släppt en första teaserbild på Polestar 3. Från konturerna på bilen under skynket ser vi att det rör sig om en SUV....

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons