Våra grannar gör det enklare: Norge klara att införa krav på kortbetalning vid snabbladdare

Recharge 150 kW-laddare vid Esso Vestby i Norge.

Snart blir det enklare att ladda vid snabbladdare i Norge. Samtliga partier ställer sig bakom ett beslut som regeringen lämnat till Stortingets transport- och kommunikationsutskott.

Beslutet innebär att alla nya snabbladdare med en effekt på över 50 kW från och med 2023 måste kunna erbjuda betalning med kort genom en fysisk kortterminal. Det kan också bli aktuellt att eftermontera kortterminaler på redan driftsatta snabbladdare senast 2025.

– Det är fantastiskt att alla parter är överens om att vi inte kan fortsätta med det okonsumentvänliga betalningskaos vi har i dag, kommenterar Unni Berge, kommunikations- och informationschef på Norska elbilsföreningen (via Elbil.no).

Just frågan om eftermontering är inte helt utredd, även om det finns stöd från en majoritet i Stortinget. Regeringen har skickat beslutet om det exakta datumet på remiss. Majoriteten i Stortinget har däremot på förhand uppmanat regeringen att sätta sista datumet till 2025 – och röstat ner remissen.

– Om vi ska nå målet med att alla nya personbilar och lätta skåpbilar ska vara utsläppsfria till 2025, då måste vi göra det lättare att använda elbilar på alla sätt, kommenterar Mona Fagerås (SV) som sitter i Stortinget till Norska elbilsföreningen.

Norska elbilsföreningen skriver att just enklare laddning genom kortbetalning är ett av de viktigaste önskemålen som medlemmarna lyft i föreningen.

Vad gör Sverige då?

Vår förra regering med Anders Ygeman i spetsen diskuterade flitigt frågan om att införa kortbetalning vid snabbladdare. Då sammankallade han de största aktörerna för att själva lösa frågan. Vissa framsteg gjordes där en del aktörer kom överens om att möjliggöra betalning utan registrering i virtuella betalterminaler.

Det blev dock aldrig tal om några fysiska kortterminaler. En del aktörer som till exempel OKQ8 monterade självmant fysiska kortterminaler, och i slutet av förra året meddelade Recharge att man kommer sätta upp kortterminaler på alla nya snabbladdare.

Det sista vi hörde om Ygemans vision var att han ville överväga lagstiftning kring enklare betalning om branschen själv inte kom fram till en bra lösning. Den nuvarande regeringen har inte dryftat vidare i den frågan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.