Norge kan återinföra moms på elbilar – om de är för dyra

Under flera års tid har elbilar i Norge varit fria från moms och skatt. Lättnaderna har bidragit stort till Norges snabba mottagande av elbilar. I år kan elbilen stå för 70 procent av årets nybilsförsäljning.

Nu kan det dock vara slut på skattelättnaderna för vissa elbilar efter veckans val. Den nya regeringen tänker ändra reglerna och de kan träda i kraft redan vid årsskiftet, skriver norska TV2.

Bland annat handlar det om att återinföra momsen på elbilar som kostar över 600 000 kronor. Momssatsen skulle i så fall landa på 25 procent av det överskjutande delen.

2025 har Norge som målsättning att ha en helt utsläppsfri nybilsförsäljning. Bilhandlarna oroar sig för att det kan bromsa försäljningen av elbilar. Ulf Tore Hekneby, VD för Norges största bilimportör Harald A. Møller kommenterar till TV2:

– Vi arbetar för en helt grön bilmarknad 2025, och siktar på mellan 85 och 90 procent elbilar i vår försäljning över alla våra märken. Vi är dock oroliga för att brist på politisk vilja kan bromsa utvecklingen. Vissa partier pratar bort från 2025-målet, medan de rödgröna planerar en momsintroduktion som vi tror kan vara ett stort hinder på vägen mot 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.