Norge i framkant – Volkswagen ska bara sälja elbilar från 2024

Volkswagen ska snart sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Norge. Det skriver den norska importören Harald A. Möller i ett pressmeddelande. Från och med 1 januari 2024 kommer Volkswagen bara att erbjuda elbilar i sitt sortiment av personbilar.

Bland andra märken från VAG-koncernen som importören ansvarar för finns Audi, Skoda och Cupra. Om även dessa bilmärken ska följa samma mål framgår inte. Norge planerar dock att förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer från 2025. Ett år efter Harald A. Möllers mål för Volkswagen.

– 2025-målet har varit viktigt för att driva på elektrifieringen av den norska bilparken. Nu kan vi genast kryssa av målet, och då behöver vi nya mål att nå. Även om nybilsförsäljningen snart är helt eldriven är de flesta bilar på vägen fortfarande fossildrivna, säger Ulf Tore Hekneby, vd för Harald A. Möller.

Harald A. Möller tror att majoriteten av alla bilar kommer att vara helt eldrivna i Norge till 2040. Men för Volkswagens del ska importören påskynda andelarna.

– Vi kommer att arbeta för att mer än hälften av Volkswagen-bilarna på de norska vägarna ska vara helt elektriska redan 2035, och kanske ännu tidigare, uppger Hekneby.

Förra året var 64,5 procent av alla nya bilar som sålsdes i Norge helt eldrivna. I år spås den siffran landa på över 80 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.