Norge får sin första eldrivna turistbuss – lastar 51 personer och kör 350 kilometer

Pressbild: Yinlong

Eldrivna bussar börjar tillhöra vanligheterna, men då kanske främst i våra tätorter och då i form av traditionella stadsbussar som kör för kollektivtrafiken. Långfärds- eller turistbussar med eldrift tillhör ovanligheterna.

Nu kanske det snart blir ändring på det. Youtuber Björn Nyland har vid ett laddstopp stött på en eldriven turistbuss i Norge. Det skulle visa sig vara Norges första eldrivna turistbuss registrerad av bussbolaget Boreal via norska importören Seawalk Mobility.

Bussen är tillverkad av kinesiska Yinlong och har modellbeteckningen GTQ. Den är utrustad med ett LFP-batteri på 350 kWh och har en räckvidd på upp till 350 kilometer.

Snabbladdning är möjlig med upp till 120 kW och det tar ungefär tre timmar att ladda batteriet fullt. Bussen har plats för 51 personer och maxhastigheten är 100 km/h.

– Redan 1994 startade vi ett pilotprojekt med en elbuss i trafik. 2015 var vi först i Norge med elbussar i ordinarie reguljär trafik. Nu är vi i full gång med arbetet med det gröna skiftet också på turistbussmarknaden, säger Kjetil Førsvoll, gruppchef på Boreal.

– I det långa loppet är målet att alla våra resebussar ska vara elektriska, fortsätter Kjetil Førsvoll.

Inslaget med Björn Nyland och turistbussen kan du se här:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.