Norge återkallar inte Tesla Model S/X över brustna bärarmar

Det har förekommit ett antal fall där den bakre bärarmen på Tesla Model S och X har gått sönder under körning. Det har fått norska Statens vegvesen som är motsvarigheten till Trafikverket att utreda om Tesla måste återkalla bilarna.

Nu är utredningen klar skriver Motor.no. Slutsatsen är att det inte finns något underlag att kräva en återkallelse. Men man skriver också att man ändå kommer följa situationen noga framöver och förutsätter att Tesla rapporterar eventuella nya incidenter.

Anledningen till att man valt att inte driva frågan vidare beror på att antalet kända fall är relativt få jämfört med antalet sålda fordon på den norska marknaden. Dessutom har brottet alltid inträffat i låga hastigheter och ofta vid backning.

Enligt Statens vegvesen har Tesla också genomfört tester och dokumenterat att bilarna fortfarande går att styra och stoppa kontrollerat om bärarmen skulle brista. Det finns därför ingen förhöjd risk för hälsoskador.

Fredrik Grufman från verkstaden Grufman Bil har tidigare belyst problematiken, och i klippet nedanför berättar han om sin teori varför bärarmen brister på de äldre modellerna. Han framhåller också att Tesla sannolikt nu också förbättrat komponenten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.