Norge ändrar om i förmånerna för elbilar: ”Sämsta elbilsbudgeten någonsin”

Under torsdagen presenterade Norge sin stadsbudget för 2023. Efter att Norge under flera år erbjudit världens mest generösa förmåner till den som väljer elbil kan nu generositeten stramas åt.

Regeringen vill bland annat införa moms på elbilar som kostar över 500 000 norska kronor. Tidigare har alla elbilar i Norge varit helt momsfria vid inköp. Den punkten var visserligen väntad. Redan i somras sa regeringen att man ville införa moms i samband med att Norges nyförsäljning av elbilar når 80 procent.

Överraskningen ligger i att regeringen inför nya skatter och avgifter specifikt för elbilar. Något som Christina Bu, ordförande i Norges elbilsförening reagerar kraftigt emot.

– Den sämsta elbilsbudgeten någonsin. Äntligen var det meningen att vi skulle nå ett klimatmål, istället väljer regeringen att gå all out på alla elbilsförmåner på en gång, skriver Christina Bu.

Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen. Foto: Norsk elbilsforening/Erik M Sundt

Kritiken riktas bland annat mot en viktskatt som regeringen vill införa på elbilar. Förslaget innebär engångsavgift på 12,50 norska kronor per kilo för alla kilon över 500 kilo. Det innebär ungefär 17 500 kronor för den genomsnittliga elbilen som väger 1 900 kg.

Bland andra ändringar vill man också minska subventionen vid landets vägtullar. Tidigare har elbilister bara behövt betala halva priset vid landets vägtullar. Nu vill regeringen höja det beloppet till 70 procent av den ordinarie taxan. Dessutom har parkering för elbilar på allmänna parkeringar varit gratis eller statligt subventionerad. Enligt nya budgeten ska kommunerna återigen få sätta egna taxor.

Elbilar i tjänstebilssektorn har tidigare haft en skatterabatt, denna vill regeringen också plocka bort. En av de sista punkterna i budgetförslaget är också att regeringen vill sänka bränsleskatten.

Hoppas på budgetförhandlingar

Förslaget till statsbudget ska nu förhandlas i Stortinget och regeringen ska förhandla med Sosialistisk Venstreparti om majoritet. Därför hoppas norska elbilsföreningen på ändringar.

Christina Bu är tydlig med att elbilsföreningen kommer att kämpa hårt mot förslagen som de menar kommer försvåra elbilsskiftet framåt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.