Nordkorea visar upp egen elbil, är egentligen en BYD

Från det slutna landet Nordkorea kommer nu uppgifterna om att man har lanserat ett eget elbilsmärke. I en film publicerad av landets handelsorganisation Madusan Economic Federation syns bilen köra genom vattenpölar i en regnig stadsmiljö.

Märket presenteras som Madusan EV och elbilen är av karosstypen sedan. Enligt uppgifterna ska den kunna leverera en räckvidd på hela 720 kilometer. Produkten är ett resultat av ett samarbete ”ledande utländsk elbilstillverkare och tjänstebolag”, uppger handelsorganisation.

För den skarpsynte är det tydligt att det rör sig om en elbil från den kinesiska elbilstillverkaren BYD. Det vi ser är nämligen en BYD Han. I videon är logotyperna på bilen maskerade.

BYD:s logga tydligt maskerad. Nummerskylten säger ”Madusan Elbl”

Elbilen går att se i propagandavideon nedanför:

I övrigt framkommer det inte så mycket detaljer. Om Nordkorea exempelvis faktiskt köpt bilarna av BYD eller hur de kom till landet är inte känt. Nordkorea har en historik i att inte vara direkt ärliga med sina bilaffären. På 1970-talet köpte Nordkorea 1000 Volvo 144 och de har fortfarande inte betalat den fakturan. Den affären har beskrivits som en av historiens största bilstölder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.