Nissans produktionsnära koncept av nästa elbil är här: Nissan Ariya

Igår kunde vi berätta om att Nissan i samband med bilmässan i Tokyo kommer visa upp sitt nästa koncept av en elbil. Nu har det produktionsnära konceptet haft premiär. Nissan kallar elbilen för Nissan Ariya, och formspråket ska kommunicera ”Tidslös Japansk Futurism”.

Det är en SUV i mellanklassen, och en vidareutveckling av det tidigare konceptet IMx som Nissan presenterade för två år sedan. Exteriört är det helt klart en Nissan vi ser, formspråket är tydligt.

Den stora V-formad fronten som vi signaturmässigt förknippar med Nissan, ska föreställa en sköld. Där sitter emblemet som är bakgrundsupplyst och kompletteras av två smala framlyktor.

”Den är extremt elegant, sömlös, skarp och kraftfullt”, säger Alfonso Albaisa, vice-Vd för global design hos Nissan.

Interiört är bilen mer revolutionerande. Elbilens batteri ligger platt under golvet, vilket skapar en betydligt mer öppen kupé än vad vi tidigare sett i Nissans bilar. Nissan är ute efter att skapa en loungekänsla.

Instrumentpanelen är också betydligt mer avskalad. De enda fysiska reglagen är bilens start-knapp och ett vred för infotainmentsystemet vilket skapar en ren interiör. Under hittar vi en serie tryckkänsla knappar integrerade i en träpanel. Bakom ratten sitter ytterligare en skärm och fungerar som bilens instrumentbräda.

Dessvärre lämnade Nissan lite (eller ingen) information om prestanda, eller eventuellt lansering. Men vår tolkning är att bilen ändå är ganska nära produktion i sin nuvarande utformning och inte allt för långt bort i tiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.