Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

I samband med sitt årliga aktieägarmöte berättade Nissan att man är redo att lansera den kompakta elsuven Nissan Ariya. Premiärvisningen kommer att ske om två veckor, den 15 juli.

Modellen kommer först ha premiär på den japanska marknaden för att därefter introducerade på fler marknaden världen över. Nissan har lyft Europa som en av de prioriterad marknaderna för bilen. Nissan har varit otroligt hemlighetsfulla, men konceptversionen ger oss ändå en fingervisning av den kommande elbilen.

Konceptet Nissan Ariya är storleksmässigt i samma storlek som Tesla Model Y. Med en längd på 4,6 meter är den en decimeter kortare än Model Y. Bredden är ungefär densamma på 1,9 meter.

Konceptet har en räckvidd på upp till 600 kilometer. Andra uppgifter pekar på en räckvidd upp till 480 kilometer, alltså drygt 100 kilometer längre än Nissans nuvarande elbil Nissan Leaf. Med stor sannolikhet utrustas också Ariya med Nissans nya fyrhjulsdrivna system e-4FORCE. Ariya får således dubbla motorer.

Nissan ska också utrusta elbilen med förarassistanssystemet ProPilot 2.0, Nissans svar på Teslas Autopilot. Systemet är idag självkörande på motorvägar, ”hela vägen från påfart till avfart”.